Vår filosofi

vår filosofi


Illustration av gryta
Illustration av knop
Illustration av tält
Illustration av eldstad
Illustration av kompass

grytan

Under våra många år som friluftsutövare har vi förstått vikten av bra mat, men vi har också förstått att mat är mer än energi. Råvaror och förberedelse spelar en stor roll för att du skall kunna njuta så mycket som möjligt av maten och inte minst av att tillaga den. På våra huvudsakliga matlagningskurser ligger ett stort fokus på hanteringen av eld som värmekälla, liksom olika historiska och moderna sätt att använda elden som ”krydda” i matlagningen. Vi ställer höga krav på råvaror och har höga ambitioner på den mat som vi lagar tillsammans på våra matlagningskurser. Vi vet att mat smakar bäst i naturen, men vi vet att vi tillsammans kan få den att smaka ännu bättre.

knopen

Från del till helhet stärker vi arbetslagets samarbetsförmåga, lär er höja ribban och ta er över hinder tillsammans genom att våga lita på varandra. Utomhuspedagogikens möjligheter till gränslöst lärande, sinnenas samspel och platsens betydelse är ledord i våra kurser. Vi lägger stor vikt vid att varva praktik med teori och reflektion för att nå ett djupinriktat lärande.

tältet

Vi älskar utmaningar!

Våra ledare har många års samlad erfarenhet av att leda såväl barn och ungdomar som vuxna ute i naturen. Vi brinner för friluftsliv i alla dess former och hjälper dig gärna att förverkliga dina äventyr. Är du nyfrälst friluftsentusiast erbjuder vi kurser i grundläggande friluftsteknik där du lär dig hur man organiserar sin packning, hur man bäst klär sig, hur man bygger ett vindskydd, eldningsteknik, knopar mm. Tältet symboliserar också gemenskap, något som är vårt mål att du skall känna under och efter en genomförd kurs hos oss.

elden

Glädje, motivation och inspiration, vi verkligen brinner för allt som har med naturen att göra. Denna glöd vill vi sprida. Våra ledord är: trygghet, lust och utveckling med betoning på upplevelsebaserat lärande. Samtidigt är elden också en fundamental del av människans historia, då möjligheten att själva göra upp och kontrollera elden säkrat vår överlevnad och skilt oss från djuren.

kompassen

I mitten finns vi som en vägledande kompass. Även om vi känner oss trygga i vårt ledarskap och de miljöer som vi undervisar i vill vi att du som deltagare utmanas att lämna din trygghetszon. Vi ser oss själva som en kompass, någon som visar vägen fram och guidar er till alla naturens hemligheter.

Skog

miljö

Naturens hemligheter tar aktivt ställning till miljön. Detta gör vi genom att i största möjliga mån använda ekologiska, rättvisemärkta och lokalt producerade råvaror i alla våra matlagningskurser. Då fisk och skaldjur står på menyn är vi noga med att fisken är MSC-märkt. Dessa fiskar och skaldjur kommer från säkra bestånd som inte är överfiskade eller fiskade som på annat sätt skadar havens ekosystem. Vi arbetar också med en handfull lokala fiskare och jägare som i stor utsträckning förser oss med fisk och kött av högsta kvalité! I alla våra kurser ingår grundläggande kunskaper om allemansrätten och vi uppmuntrar dessutom våra kursdeltagare att använda viltplockade råvaror i säsong. Detta är en central del i alla våra kurser, tillika en viktig kärna i utomhuspedagogiken som förespråkar ett platsbaserat lärande. Att äta en nygrillad gös intill en av Mälarens många stränder eller att en ruskig septemberdag sitta under vindskyddet och avnjuta en svamprisotto ger en känsla av sammanhang och tillhörighet till naturen som är nästintill omöjlig att förstå utan att uppleva den. Håll utkik på våra sidor på sociala medier för kommande workshops!

tillgänglighet

Naturens hemligheter jobbar enligt devisen att naturen är till för alla! Tyvärr har vi insett att naturen i många fall är nästintill motsatsen för flera samhällsgrupper. Våra kurser tar avstamp i vår övertygelse om att ju fler som vistas i och inser värdet av tillgänglig natur, skapas desto större kunskap och vilja att ta hand om och bevara densamma. Det vinner vi alla på! I vår strävan att ge så många som möjligt möjligheten att upptäcka naturen samarbetar vi sedan våren 2022 med företaget Willut som drivs av den rullstolsburne äventyraren Anders Andrae. Anders jobbar som tillgänglighetskonsult och naturguide med  fokus på inventering av naturområden och guidning i naturen för människor med olika funktionsvariationer. Anders är bland annat initiativtagare till Den långa vandringen Dalarna - Vasaloppsledens 95 km i rullstol och har många spektakulära äventyr i ryggsäcken. Tillsammans med Linus Palmqvist tog sig Anders sommaren 2023 an etappen Östersund-Åre längs S:t Olavsleden, 125 km i växlande terräng. Projektet fick stor medial uppmärksamhet och bidrog till ett alltstörre intresse att anpassa leden för personer med olika funktionsvariationer. 2024 tog Naturens Hemligheter och Willut konceptet Den Långa Vandringen vidare till fler platser i Sverige, där vandringen i Jämtland är världens längsta organiserade vandring för personer med funktionsvariationer! 2025 utvecklar vi konceptet och tar vandringen till ännu fler platser.


I ett ständigt växande samhälle med ökad internationalisering ställs allt högre krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. Utöver funktionsvariationer finns en stor grupp människor som saknar socioekonomiska förutsättningar att upptäcka naturen utifrån de förutsättningar som de bör ha rätt till. Naturens Hemligheter jobbar aktivt för att nå grupper med nyanlända svenskar och att få ett utbyte av kunskaper kring kulturarv och handlingsburen kunskap från respektive kultur.