Vår filosofi

vår filosofi


Illustration av gryta
Illustration av knop
Illustration av tält
Illustration av eldstad
Illustration av kompass

grytan

Under våra många år som friluftsutövare har vi förstått vikten av bra mat, men vi har också förstått att mat är mer än energi. Råvaror och förberedelse spelar en stor roll för att du skall kunna njuta så mycket som möjligt av maten och inte minst av att tillaga den. Vi ställer höga krav på råvaror och har höga ambitioner på den mat som vi lagar tillsammans på våra matlagningskurser. Vi vet att mat smakar bäst i naturen, men vi vet att vi tillsammans kan få den att smaka ännu bättre.

knopen

Från del till helhet, det gäller att stärka arbetslagets samarbetsförmåga, höja ribban och ta er över hinder tillsammans genom att våga lita på varandra. Utomhuspedagogikens möjligheter till gränslöst lärande, sinnenas samspel och platsens betydelse är ledord i våra kurser. Vi lägger stor vikt vid att varva praktik med teori och reflektion för att nå ett djupinriktat lärande.

tältet

Vi älskar utmaningar!

Våra ledare har många års samlad erfarenhet av att leda såväl barn och ungdomar som vuxna ute i naturen. Vi brinner för friluftsliv i alla dess former och hjälper dig gärna att förverkliga dina äventyr. Dessutom har du möjlighet att gå kurser i grundläggande friluftsteknik där du lär dig hur man organiserar sin packning, hur man bäst klär sig, hur man bygger ett vindskydd, eldningsteknik, knopar mm. Tältet symboliserar också gemenskap, något som är vårt mål att du skall känna under och efter en genomförd kurs hos oss.

elden

Glädje, motivation och inspiration, vi verkligen brinner för allt som har med naturen att göra. Denna glöd vill vi sprida. Våra ledord är: trygghet, lust och utveckling med betoning på upplevelsebaserat lärande. Samtidigt är elden också en fundamental del av människans historia, då möjligheten att själva göra upp och kontrollera elden säkrat vår överlevnad och skilt oss från djuren.

kompassen

I mitten finns vi som en vägledande kompass. Även om vi känner oss trygga i vårt ledarskap och de miljöer som vi undervisar i vill vi att du som deltagare utmanas att lämna din trygghetszon. Vi ser oss själva som en kompass, någon som visar vägen fram och guidar er till alla naturens hemligheter.

Skog

miljö

Naturens hemligheter tar aktivt ställning till miljön. Detta gör vi genom att i största möjliga mån använda ekologiska, rättvisemärkta och lokalt producerade råvaror i alla våra matlagningskurser. Då fisk och skaldjur står på menyn är vi noga med att fisken är MSC-märkt. Dessa fiskar och skaldjur kommer från säkra bestånd som inte är överfiskade eller fiskade som på annat sätt skadar havens ekosystem. I alla våra kurser ingår grundläggande kunskaper om allemansrätten och vi uppmuntrar dessutom våra kursdeltagare att använda råvaror i säsong. Detta är en central del i alla våra kurser, tillika en viktig kärna i utomhuspedagogiken som förespråkar ett "platsbaserat lärande". Att äta en nygrillad gös intill en av Hjälmarens många stränder eller att en ruskig septemberdag sitta under vindskyddet och avnjuta en svamprisotto ger en känsla av sammanhang och tillhörighet till naturen som är nästintill omöjlig att förstå utan att uppleva den. Håll utkik på vår facebooksida för kommande workshops